Carol Schmidt 1846-1928 2016

Alexander Schmidt (1879–1937) a fost un politician Moldovean, primar de Chișinău între 1917-1918. El a fost fiul lui Carol Schmidt.

Serviciul Siguranței Chișinău 13 august 1918
Notă

Ieri seara a avut loc ședința guvernămîntului unde a fost ales ca șef DI Ianovschi proprietar din satul Vadul-lui-Vodă și consilier al Primăriei Chișinău și au fost aleși membrii Zemstvei.Pentru noi el este periculos-socialist revoluționar și în anul 1905 a fost închis pentru că a semnat apelul în contra împăratului când a fost membru la parlamentul rusesc.
După ce l-au ales l-a chemat Dl Șmidt la masa unde el lucrează și de acolo Dl Ianovschi a ascultat în picioare și a mulțumit publicului că l-a ales…De atâtea ori am refuzat, a zis, da nu am ce face, trebuie să mă unesc și trebuie să lucrăm mult pentru popor…
După Dl Ianovschi a vorbit Dl…(indiscifrabil-n.n.) El a felicitat pe domnul Ianovschi,că el este șef la Gubernscaia Zemstva Uprava, dee domnul să lucreze mult pentru norod.Și să fie tot bine și Dta să rămâi la postul dumitale,iar dușmanii să se ducă pe celălalt mal.
În urmă Dl Șmidt a felicita pe Dl Ianovschi și a spus că Sfatul țării este zlopolucinâi(dușman), publicul auzind aceste cuvinte a aplaudat.
Ședința s-a terminat la ora 12 1
E. J.

“Suntem informați că primarul orașului Chișinău anume Șmidt în înțelegere cu ajutorii și consilierii săi a delegat pe fostul primar Levinschi ca să se ducă la Iași să se prezinte Primului Ministru și să-l roage în numele cetățenilor orașului Chișinău ca toți indivizii care au fost arestați din localitate de către autoritățile noastre militare să fie puși în libertate.Numitul Levinschi o să mai ceară de la Prim-Ministru ca să intervie pe lîngă dl General Broșteanu ca să înceteze cu arestările.Se mai zice, că o să ceară de la dl. Prim-Ministru mutarea dlui General Broșteanu”
(Din raportul N 191 din 29 ianuarie 1918,Centrul de Siguranță Chișinău)

7 septembrie 1918
Notă
Cu Ocazia supravegherii Dlui Șmidt trecînd pe la redacția ziarului „Cuvânt Moldovenesc”
Am fost atras de oarecare cuvinte rostite asupra Dlui General Vaitoianu,ascult]nd la fereastr[ am auzit că obiectul discuției era cu privire la cenzură.
Un Dn ce era acolo îi spunea Dlui Halippa: “Ce e generalui Vaitoianu și Directorul de Interne cu cenzura lor”.
Aceste discuții au fost auzite și de informatoarea E. J. ce ne însoțea.
Agent special N 392

 

sursa: Victor Stratan, Alexandru Gorun „Moș Ion Roată, Siguranța Și Unirea” Chișinău-Iași 2003

Autor

Patriotism

Portal analitic-informational

Articole asemanatoare