CULTURA
Moldova în timpul celui de al doilea razboi Mondial.

Vă prezentăm 14 lucruri despre Moldova în perioada celui de al doilea razboi mondial pe care nu le-aţi ştiut.

1.Primul avion din cel de al doilea razboi mondial  aeronava germana  „Junkers” a fost doborâtă la frontiera moldo-română 22 iunie 1941 de căpitanu pilot Afanasie Karmanov. În această zi în apropiere de Grigoriopol, Tiraspol și Chișinău au fost doborâte 20 de avioane germane.
Iunkers
2. Pe partea „Basarabeană” a frontierei, trupele moldoveneşti au luptat mai mult timp decât celălalte trupe sovietice de pe front. și s-au retras doar din cauza situației din Belarus și Ucraina de Vest. Al 12-a post vamal al din componenţa district de frontieră 25 din Moldova, sub conducerea lui Kozma Vetcinkin a apărat de frontiera până pe data de 29 iunie, când trupele sovietice se pregăteau să părăsească RSSM. 78 de polițiști de frontieră au fost decoraţi cu medalii iar locotenentul Vetcinkin şi alți trei soldați au primit titlul de Eroi. În memoriile sale Vetchinkin, care locuia în Odessa, a scris că românii au intrat în luptă beţi!

Până pe 29 iunie, frontiera Moldovei nu a fost traversată de inamic! Mai mult ca atît, regimentul 79 din Ismail  nu numai ca a apărat frontiera de inamici, dar au si realizat câteva raiduri pe teritoriul românesc, ocupînd cîteva localităţi.

Moldoveni trec Prutul
3. Avanpostul de lîngă satul Stoianovca în raionul Cantemir 22 iunie 1941 unul dintre primii care au întîlnit inamicii . Pe parcursul primelor 11 zile de apărare au fost  ucişi 600 de soldați sovietici  și 12 mii – români. În 2011, monumentul în cinstea avanpostului a fost lipsit de numele său împotriva dorinței localnicilor. Au fost demontate plăcile comemorative, iar muzeul este închis…
data.28889
4. În 1941, cu începutul operațiilor militare din Moldova au fost evacuaţi  300 de mii de oameni. Pe banii strînşi de către refugiaţi, a fost construită o coloană de tancuri cu denumirea „Pentru Moldova „.
za_sovetskuy_moldaviy-1
5. In timpul celui de al doilea război moldial, 22 originari din Moldova a devenit eroi ai Uniunii Sovietice.

6. Peste Nistru sub conducerea româno-germană au fost ucişi 200 de mii de evrei sovietici și români. Dar, din 1943, din ghetourile evreeşti au început să primească ajutor din partea organizațiilor evreiești internaționale, datorită carora aici au supraviețuit  aproximativ 70% din numarul total de evrei sovietici deţinuţi.

Gheto din Chisinau
7. Pe teritoriul „Basarabiei” au fost înfiinţate 49 de lagăre şi ghetouri pentru evrei şi ţigani. Execuții în masă ale evreilor se efectuau pe întreg teritoriul Moldovei. În padurea de lîngă Cosăuţi au fost ucişi – 6.000 de oameni,  în lagărul de concentrare de la Vertijeni – 7560 la Dubasari – 12 mii…

În timpul războiului, Moldova a pierdut un sfert din populație, inclusiv 90 la suta dintre evrei si doua treimi din numarul de ţigani.Tot în acelaş timp 47,247 de locuitori au fost deportaţi în Germania. În urma Decretului 521 din 17 august anului 1943 s-a legalizat pedeapsa corporală, pe care au  suferit-o fiecare al zecelea Moldovean cifra ajungînd la 207 de mii de persoane, dintre care au murit 22.700. Pentru conversaţie în limba rusă în locurile publice se preconiza amendă de 100 de mii de lei şi trei ani de închisoare. Țăranii trebuiau să plătească 40 de tipuri de impozite, muncitorii primeau ca plată  pe zi 150-200 grame de pâine pe bonuri. Rata mortalitatii a crescut de 3-4 ori. De foame şi  boli survenite în legătură cu nivelul de trai şi lipsa de sapun au murit 200 de mii de oameni în primii doi ani ai guvernarii române.

monument-to-the-victims-of-the-ghetto_7394515

  1. În 1964, studenții moldoveni au adunat bani pentru monumentul eroului Uniunii Sovietice Ion Soltis instalat în satul său natal Cuzmin raionul Camenca. Soldatul Ion Soltis în luptă 11 februarie 1945 în satul Luisenthal în Polonia, unul dintre primii a trecut rîul care era în apropierea poziţiilor germane pentru a susţine atacul forţelor sovioetice care erau ţinute la distanţe de catre forţele germane poziţionate pe o altitudine bine aparată de un dot focul caruia era devastator pentru trupele sovietice. Fiind ranit, el a închis ambrazură dotului cu  corpul său.

9. În aceliaş perioadă 1,2 milioane de cărți au fost extrase din bibliotecile din Chisinău de cărte autoritatile romane, inclusiv în limbile străine europene pre-revoluționare. La Tiraspol, au ars 250 de mii de volume, Bălți – 15 vagoane de cărți.

May 1933:  German soldiers and civilians give the Nazi salute as thousands of books smoulder during one of the mass book-burnings implemented throughout the country to destroy non-Aryan publications.  (Photo by Keystone/Getty Images)

10. În „Basarabia” în 1941-1944 au activat aproximativ 3500 de partizani, uniți în 80 de organizații . La Tighina  au activat 14 grupari. Mai mult de 600 de membri ai acestor organizaţii au fost executaţi, mai mult de 800 de prizonieri politici au murit în închisoarea de la Tiraspol.

11. De menţionat  că în „Basarabia” 1941-1944 operatu grupari patriotice  care au luptat împotriva ambelor părți. Numărul de membri a fost de 5.209 de persoane.
partizani MOldovenijpg
12. Operaţiunea Iași-Chișinău care a început pe douăzeci-29 august 1944 este considerată una dintre cele de succes al frontului de est , şi intra în numarul celor 10  lovituri sovietice care au intrat în istorie. Operaţiunea intrînd în manualele mondiale  de artă militara . Comandanţii sovietici au luat în calcul faptul  că trupele române staţionate pe flancuri erau mai puțin pregatite decât cele germane, atfel aplicînd loviturile principale anume pe flancuri. Primul din centrul Chişinăului a intrat batalionul  sub comanda lui Alexei Belsky  şi în seara de 23 august au arborat steagul roşu pe ruinele unei clădiri la intersecția străzii  Ștefan cel Mare și Mitropolit Bănulescu-Bodoni. Strada în denumită în numele acestui celebru comandant acum îi poartă numele lui Cuza Voda.
Operatiunea iasi chisinau English
13. Mai mult de 20 de mii de cetățeni ai Moldovei  au fost recrutați în armata română, dintre care 5.000 au fost uciși, alţi  14 129 luaţi  prizonieri. După operațiune  Iași-Chișinău în Armata Roșie au fost  mobilizaţi  256 800 de oameni, dintre care în 1944-1945 a fost ucişi 40 592 de oameni. În total, în operaţiunii  în RSSM au fost ucişi  64 246 de persoane, dintre care 3000 – copii.

Romani  prizonieri
14. În 1964, studenții moldoveni au adunat bani pentru monumentul eroului Uniunii Sovietice Ion Soltis instalat  în satul său natal  Cuzmin raionul Camenca. Soldatul Ion Soltis în luptă 11 februarie 1945 în satul Luisenthal în Polonia, unul dintre primii a trecut rîul care era în apropierea poziţiilor germane pentru a susţine atacul forţelor sovioetice care erau ţinute la distanţe de catre forţele germane poziţionate pe o altitudine bine aparată de un dot focul caruia era devastator pentru trupele sovietice. Fiind ranit, el a închis ambrazură dotului cu  corpul său

Ion Soltis

Autor: Elena Andreeva

Tradus: Patriotism.md

Autor

Patriotism

Portal analitic-informational

Articole asemanatoare