Nu se mai poate altfel. La București e corupție, suntem conduși de mitici avari și incapabili. Aici, între ardeleni, o putem duce mult mai bine. Nu se mai poate ca taxele și impozitele noastre să se ducă în sărăcia din sud și est. Sunt banii noștri, de noi ar trebui gospodăriți. Să avem un buget pe măsura bogăției noastre. Să ne facem singuri legile. Să avem guvernul nostru, format din bravi ardeleni. Să ne despărțim de București și să îmbrățișăm Clujul, bunăoară.

În mare, acestea sunt ideile celor care au ajuns la ultimul nivel de frustrare. Care sunt descumpăniți de politica Bucureștiului, dezamăgiți de tot ce înseamnă România, cei care vor să rămână în cunoscutul de acasă. Printre ai lui.

Să facem un exercițiu. Proclamăm independența la 100 de ani de la Unire. Cine va reprezenta Sibiul în ”parlamentul de la Cluj?” Viorel Arcaș, Mircea Cazan, Nicolae Avram, Raluca Turcan, Ioan Terea, Ovidiu Sitterli, Constantin Șovăială, Nicolae Neagu, Dan Barna, Ovidiu Ganț, Benedek Zacharie? Veți spune că se va relansa viața politică și că vor ieși la suprafață sibienii adevărați. Oameni de afaceri realizați, juriști nepătați, oameni de cultură interesați de binele cetății. Oameni care până acum au stat ascunși de frica mizeriei din București. Oare?

Cine va conduce orașul? Fodor, Bokor și cu Pop. Nuuu… Vor veni alți oameni de afaceri, arhitecți, proiectanți, iluștri oameni de carte care vor lumina orașul la propriu și la figurat, care vor rearanja clădirile, oamenii și câinii vagabonzi. De ce nu s-au implicat iluștrii până acum? Ca să nu se mânjească de politica dâmbovițeană, voi primi răspunsul. Păi nu era vorba de Sibiu?

Într-o Transilvanie liberă vom căpăta un alt statut la Bruxelles. Aici nu se fură, nu se omoară. Oamenii sunt drepți, cumpătați, poate puțin mai lenți, dar asta e cauzată de înălțimi. În Ardeal aerul e mai rarefiat… Europeni printre europeni vom fi. Ce mi se pare ciudat e că cei care cer, sau care agreează ideea de independență a Transilvaniei sunt și pro-europeni convinși. E OK să fii săracul bogaților, însă nu mai e în regulă când ești bogatul săracilor.

Din păcate, nu există rețete scurte pentru binele comun. Există aceeași soluție implementată în state după care ne curge din gură. Doar că trebuie voință și consecvență. Lucruri care ne lipsesc cu desăvârșire. Inclusiv ardelenilor. E vorba de educație. O educație continuă, sănătoasă, preluată în familie. Nu putem da la infinit vina pe sărăcie. Și alții au fost la fel de săraci, dar au reușit să se spele pe mâini și să treacă la treabă. Nu putem da vina permanent pe clasa politică. Noi suntem cei care permitem orice. Tot noi putem schimba lista de necesități.

Nu cred că fărâmițarea e soluția, ci dimpotrivă, unirea într-o Europă comună. Ardelenii nu sunt mai buni decât moldovenii, tot așa cum nici nemții nu sunt mai buni decât românii. Au doar alte priorități. Au fost învățați să aibă alte priorități. Învățați. Educație.

sursa: www.turnulsfatului.ro

Autor

Patriotism

Portal analitic-informational

Articole asemanatoare